Чемпіон (фільм, 1915)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Чемпіон»
The Champion
Жанркороткометражка, комедія, спорт
РежисерЧарльз Чаплін
ПродюсерДевід Шепард, Джесс Роббінс
СценаристЧарльз Чаплін
У головних
ролях
Чарльз Чаплін, Гілберт Андерсон
ОператорГаррі Енсайн
КомпозиторРоберт Ізраель
МонтажБрет Хемптон, Чарльз Чаплін
КінокомпаніяThe Essanay Film Manufacturing Company
Тривалість31 хв.
КраїнаСША США
Рік1915
IMDbID 0005074
CMNS: Чемпіон у Вікісховищі

«Чемпіон» (англ. The Champion; інша назва — Battling Charlie / Champion Charlie / Charlie the Champion) — німий короткометражний фільм Чарльза Чапліна, який вийшов 11 березня 1915. В головних ролях знялися Чарльз Чаплін та Гілберт Андерсон[1].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Проходячи по вулиці, Чарлі бачить оголошення: «Потрібен спаринг-партнер, що вміє тримати удар». Вирішивши підзаробити, він приходить за оголошенням і бачить, як виносять одного за іншим інших спаринг-партнерів. Злякавшись, Чарльз засовує в рукавичку підкову і легко перемагає основного бійця. Таким чином, він стає головним претендентом на титул і його чекає сутичка із чемпіоном. А поки він тренується, фліртує з донькою тренера і відваджує афериста, що пропонує здати бій.

Незабаром настає час вирішальної сутички, Чапліну належить зустрітися з чинним чемпіоном, щоб отримати титул головного переможця. Перемога для героя — значить бути переможцем не тільки на рингу, а і в житті. Ця комедія дуже близько межує з драмою, і підкреслює силу духу Чапліна в ролі Маленької людини[2]. Після багатьох раундів відчайдушній битві Чарлі виявляється в критичному стані, і у цей момент йому на виручку приходить його вірний пес, який учепився в суперника. Претендент стає чемпіоном.

Цікаві факти

[ред. | ред. код]
  1. Це перший зареєстрований фільм про Чапліна, який повинні були показати в Швеції 23 серпня 1915 року. Подія рекламувалася в той час у британській пресі.
  2. Фільм був відновлений у 2014 році за допомогою Chaplin Essanay Project та завдяки фінансовій підтримці Музею фільмів Niles Essanay Silent.
  3. Реставраційні роботи були проведені в лабораторії Lobster Films. Відсканували фільм в лабораторії L'Immagine Ritrovata. Картина була відновлена Fondazione Cineteca di Bologna та Lobster Films у співпраці з партнерами по збереженню фільмів, з негатива кіноплівки, що зберігається в Британському інституті кіно. Деякі фрагменти були додані з інших збережених фрагментів, як зберігались в архівах.[3]

У ролях

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. The Champion, архів оригіналу за 21 серпня 2020, процитовано 20 липня 2020
  2. Лучшие короткометражки с Чарли Чаплином (Иммигрант, Банк, Чемпион...). www.spletnik.ru. Архів оригіналу за 20 липня 2020. Процитовано 20 липня 2020.
  3. The Champion (1915) - IMDb, процитовано 20 липня 2020

Посилання

[ред. | ред. код]